VEELGESTELDE VRAGEN & ANTWOORDEN

Hieronder vind je veelgestelde vragen over het gebruik van de zonnebank, de studio en de daarbij behorende antwoorden. Mocht je toch nog vragen hebben over onze zonnestudio, zonnebanken of zonnen in het algemeen, twijfel dan niet en kom langs in onze studio of neem vrijblijvend contact met ons op.

1. Is de zonnebank nu echt zo slecht?
In de zonnebank zit hetzelfde UV-licht als in de natuurlijke zon. Zonlicht is een essentieel onderdeel voor een goede gezondheid, als je er verstandig mee om gaat. Kijk maar hoe mensen, dieren en planten reageren op zonlicht, alles en iedereen voelt zich er beter bij.

De voordelen van de zonnebank:
– de dosis UV-licht is aangepast aan je huidtype
– de zontijd is eveneens afgestemd op je huidtype. Daarna gaat de bank vanzelf uit
– laat de huid rustig wennen aan UV-licht
zorgt het hele jaar door voor de aanmaak van vitamine-D
– zonnen in een gecontroleerde omgeving
– SVZ aangesloten zonnestudio’s geven een goed advies en begeleiding.

Het UV-B aandeel in de buitenzon is sterk afhankelijk van het tijdstip van de dag, tijd in het jaar en e plaats op aarde. In een zonnebank is die hoeveelheid constant. Daardoor kan de juiste bezonningstijd worden vastgesteld en wordt het risico op zonnebrand vermeden.

2. Maar waarom wordt er soms zo negatief over de zonnebank geschreven?
Bij sommige mensen heeft de zonnebank een verkeerd imago. Die denken dat de meeste mensen die van een zonnebank gebruik maken hier onverantwoordelijk mee om gaan. Er zijn zelfs dermatologen die verkondigen dat de zonnebank slechter is dan de buitenzon. Het tegendeel is waar: indien je op een gecontroleerde wijze gebruik maakt van de zonnebank, geniet je juist van de positieve effecten van UV-licht: je krijgt een mooi kleurtje, doet energie op én het is goed voor de aanmaak van vitamine-D.
3. Je leest wel eens dat er geen vitamine-D wordt aangemaakt bij gebruik van de zonnebank, klopt dat?
Een van de grootste misverstanden wat betreft de zonnebank is dat het UV-licht uit de lampen anders is dan het zonlicht buiten. De lampen van een zonnebank bevatten een mix van UVA en UVB en zijn vergelijkbaar met de kracht van de zon op een zomerse dag rond het middaguur aan de Middellandse Zee. Dus voor aanmaak van vitamine-D is de zonnebank heel geschikt.
4. Hoe groot is eigenlijk het risico op huidkanker?
Regelmatige verbranding, zeker in de jeugdjaren, vergroot de kans op huidkanker. Daarom moet verbranding altijd voorkomen worden. Juist daarom is het belangrijk om bewust met de zon om te gaan. Ga buiten niet te lang in de zon en smeer je bijtijds in met de juiste SPF.
5. Maar hoe vaak mag ik dan onder de zonnebank?
Voor een gemiddeld Nederlands huidtype is dat 40 keer per jaar. Uiteraard is dat afhankelijk van het zongedrag in de buitenzon. Maak je bovengemiddeld gebruik van de buitenzon, dan moet je het aantal zonnebanksessies aanpassen.
6. Moet ik beschermingsfactor gebruiken onder de zonnebank?
Nee, wanneer je bij een SVZ aangesloten zonnestudio zont, is de dosis UV-licht aangepast aan jouw huidtype. Voordeel is dat je tijdens je zonsessie huidverdikking opbouwt. Deze verdikking is een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen verbranding en laat de huid wennen aan zonlicht. Hierdoor loop je minder kans op zonneallergie en roodheid in de buitenzon. Wanneer je onder de zonnebank gebruik maakt van SPF, beperk je juist de voordelen van de zonsessie.
7. Is het nodig om je in te smeren onder de zonnebank?
Ja, dit is zeker zinvol. Veel mensen hebben een droge huid en een droge huid stoot UV-licht af. Door een goed product te gebruiken hydrateer, voed en verzorg je je huid tijdens je zonsessie. Je hebt geen SPF nodig onder de zonnebank omdat de hoeveelheid UV-licht is afgestemd op jouw huidtype. Een SPF gebruik je om je te beschermen tegen overmatig zonlicht.
8. Waarom mag je eigenlijk niet onder de zonnebank als je nog geen 18 bent?
Zonlicht is voor iedereen van belang, dus ook voor jongeren onder de 18 jaar. Tot je 18e is je huid nog in ontwikkeling. Huidschade door eventuele verbranding vergroot dan het risico op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd. Tot je 18de zitten de meesten nog op school met gemiddeld 3 maanden vakantie per jaar. In combinatie met zonnebankgebruik kan dit teveel zijn.
9. Mag in onder de zonnebank als ik zwanger ben?
Ja, dat mag. Je hoeft je geen zorgen te maken over de foetus. Juist de natuurlijke aanmaak van vitamine-D is erg goed voor je algehele gesteldheid en voor de baby. De indringdiepte van het zonlicht is in alle gevallen zo gering dat de foetus geen enkel risico loopt. Wel loopt een zwangere vrouw risico op het ontwikkelen van een zogenaamd “zwangerschapsmasker” als gevolg van veranderende hormoonhuishouding. Onder de zonnebank is de kans hierop gelijk aan de buitenzon.
10. Mag ik met een huidaandoening onder de zonnebank?
Deze vraag is lastig te beantwoorden, want voor sommige huidaandoeningen is de zon juist goed . Denk bijvoorbeeld aan psoriasis. Als je een huidaandoening hebt, vraag dan voor een verblijf in de zon het zonadvies aan de behandelend arts. Bij sommige aandoeningen helpt UV-licht, bij andere brengt blootstelling juist schade toe. Denk ook aan medicijngebruik die de gevoeligheid voor zonnestraling kan vergoten. Lees altijd eerst de bijsluiter.