Lichamelijke gezondheid verbeterd door zonlicht

Van zonlicht is al lang bekend dat het mensen energie geeft, hun stemming stimuleert en hun stofwisseling verbetert. Nu blijkt uit onderzoek dat zonlicht ook de geestelijke gezondheid, de immuniteit en de botsterkte kan verbeteren. Volgens een artikel in Forbes magazine van Dr. David Kiefer, een dermatoloog die gespecialiseerd is in UV-straling, voorziet natuurlijk zonlicht ons van vitamine D. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van het immuunsysteem en de botten; het helpt ook de hersenen en het zenuwstelsel door de productie van stikstofmonoxide op gang te brengen (waardoor de hartslag toeneemt).

Zonnebanken en zonneschijn kunnen de lichamelijke gezondheid verbeteren.

Naast de psychologische voordelen is het ook belangrijk om na te gaan hoe zonlicht onze lichamelijke gezondheid beïnvloedt.

Zonlicht is cruciaal voor het behoud van een gezond vitamine D-niveau in het lichaam. Hoewel we een deel van onze vitamine D uit voedselbronnen kunnen halen (zoals vette vis), hebben de meeste mensen extra aanvulling nodig via de voeding of blootstelling aan de zon. Dat is niet alleen belangrijk omdat het voorkomt dat je je vermoeid voelt, maar ook omdat lage vitamine D-niveaus de risicofactoren voor osteoporose, zoals verlies van botdichtheid of breuken op oudere leeftijd, kunnen verergeren.”

Het effect van zonlicht is te zien in de lichamelijke conditie.

Zonlicht kan de lichamelijke conditie op een aantal manieren verbeteren. Het verhoogt het testosteronniveau, het vitamine D-niveau en het serotonineniveau. Deze drie hormonen zijn nodig voor spiergroei en herstel, wat betekent dat zonlicht mensen helpt om langer en harder te sporten. Zonlicht verhoogt ook de productie van stikstofmonoxide in het lichaam. Stikstofmonoxide is essentieel voor de gezondheid van hart en bloedvaten omdat het de bloedstroom verbetert door de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verhogen. Naast deze voordelen kan zonlicht ook de hartslag iets verhogen als u op zonnige dagen naar buiten gaat!

Vitamine D is nodig voor het lichaam om calcium te absorberen, wat botten en tanden versterkt.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de botten. Het lichaam maakt vitamine D aan bij blootstelling aan zonlicht, wat het lichaam helpt calcium en fosfor uit de voeding op te nemen. Vitamine D komt ook voor in voedselbronnen zoals eierdooiers en vette vis zoals zalm en makreel.

Mensen die weinig tijd buiten doorbrengen, kunnen een supplement met vitamine D nodig hebben als ze er niet genoeg van binnenkrijgen via hun voeding of blootstelling aan de zon.

Vitamine D speelt een belangrijke rol in de gezondheid van het immuunsysteem en lage niveaus van vitamine D zijn in verband gebracht met auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en multiple sclerose.

Een tekort aan vitamine D kan ook andere gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals diabetes en kanker. Blootstelling aan zonlicht is de beste manier om vitamine D binnen te krijgen – het is krachtiger dan het nemen van supplementen of verrijkt voedsel zoals melk of sinaasappelsap.

Om even samen te vatten

  • Zonlicht verbetert de geestelijke gezondheid en immuniteit, evenals de sterkte van de botten.
  • Zonlicht helpt bij huidproblemen
  • Zonlicht helpt bij slaapproblemen
  • Zonlicht helpt bij hormoonproblemen
  • Zonlicht helpt bij cardiovasculaire gezondheid

Aangezien zonlicht in Nederland niet altijd buiten te vinden is, is zonnen bij Magic Sun een goede oplossing om toch aan de nodige vitamines te komen die het lichaam nodig heeft!